27 maj 2009

Hur uppfattas vi svenskar?






Har länge filurat på detta om hur vi svenskar (Sverige i allmänhet) uppfattas av invånare i andra länder. Tycker det är väldigt faschinerande att ta del av sådan information då den säger så mycket om oss själva.
För här i Sverige regerar ju trots allt Jantelagen, IKEA och den hårfina balansen mellan neutralitet och att dölja sin egentliga ståndpunkt (för Sverige vill ju inte skära sig med någon, speciellt när det kommer till politik, det kan vi med lätthet beskåda om vi ser till vår historia).

Jag har många vänner som är födda i annat land än Sverige, och jag brukar alltid nån gång fråga vad de tycker om svenskar och Sverige. Svaren brukar ju vara "landet lagom", kallt som satan, inskränkta blyga känslokalla människor.
Eller totala motsatsen; sexuellt befriade, ett land av pervetioner etc etc. Beror kanske på vilken generation man frågar, men dem som hängt med sedan 60-talet kanske kan påstå det senare? Sexuella revolutionen som slog så hårt?! Eller inte...? Allt är relativt!

Spanade in lite på nätet kring detta om hur Sverige och svenskarna uppfattas utomlands. http://www.si.se/ mäter detta varje år, då en undersökning görs (om alla länder) om hur respektive land uppfattas av omvärlden, politiskt, ekonomiskt, etc etc. Här kan Ni läsa det jag hittade http://www.si.se/upload/Docs/Sverigebildsrapport08.pdf .
Mycket intressant...

För Er som inte orkar läsa hela rapporten, har jag tagit med några fakta som jag själv tycker är intressanta:


  • "Det senaste årets mätningar visar att en stor del av vår omvärld uppfattar Sverige som ett land med hög livskvalitet, som tar stort ansvar för frågor som rör fred, säkerhet, miljö och fattigdom i omvärlden".

  • "Vårt samhälle anses vara öppet och tolerant, och vi svenskar uppfattas som ett välutbildat och välkomnande folk",

  • "Men Sverige har ett uppenbart problem. Utanför ”västvärlden” är kunskapen om landet låg eller obefintlig. Många i vår omvärld kan inte skilja på Sverige och Schweiz – eller ännu värre, de har knappt hört talas om Sverige".

  • "Kulturarv: Sverige har uppenbart inte rykte om sig att vara ett land med rikt kulturarv, en åsikt som även våra grannländer delar.
    Näringsliv: Framgångsrika svenska exportföretag kopplas inte i tillräckligt hög utsträckning till Sverige.
    Utbildning: Trots den allmänna uppfattningen att Sveriges utbildningsnivå är hög, är våra universitet och utbildningar okända, och står sig alltså inte i konkurrensen".

  • "Samhällsstyrning: Sverige uppfattas som ett land med en kompetent och rättvis regering, som tar stort ansvar för frågor som rör fred, säkerhet, miljö och fattigdom.
    Befolkning: Svenskar uppfattas som välkomnande, och många skulle gärna ha en svensk vän.
    Talangmagnet: Många skulle gärna leva här under en period av livet – för studier eller arbete. Samhället anses vara öppet".

  • "Turism är Sveriges näst svagaste dimension (elfte plats både 2007 och 2006). Sverige rankas visserligen på åttonde plats både för att vara välkomnande och för en rik och vacker natur, men förlorar på sin låga rankning för byggnader och kulturarv (liksom i kulturdimensionen)".

  • "Svenska produkter hävdar sig väl mot andra länders. I Tokyo och Berlin köper människor helst svenska produkter (i jämförelse med övriga elva jämförelseländer)". (källa: http://www.si.se/upload/Docs/Sverigebildsrapport08.pdf)...

Så, är det så här? Sverige framstår som hyfsat shysst land ändå (kolla in alla tabellerna, då ligger vi riktigt bra till)... Frågan är ju hur vetenskaplig denna undersökning är, men det verkar ändå vara riktigt genomfört... Ja vad vet jag?


Något som jag är innerligt trött på är Jantelagen som är starkt rådande i detta land! Gud vad tröttsamt det är. Även jag själv är enormt färgad av den... Men jag jobbar på det! Hoppas att den är "ur mode" snart, att vi kan bli lite mer självsäkra och vågar tycka om oss själva mer.


Då kanske vi får ännu högre placeringar på si´s skalor?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ordet är ditt!