23 september 2009

Miljöbilen Clarity...


















Har ni sett miljöbilen från Honda, Clarity? Kollade på Top Gear igårkväll och de presenterade denna, som visserligen verkar ha funnits i över ett år men som inte kommit till min känndeom förrän nu. Tycker det verkar vara en bra bil (inte för att jag kan så mycket om bilar), just ur miljösynpunkt. Den drivs på väte... och "avgaserna" blir vanligt vatten, då väte och luft (som är en del av själva drivkraften) blir H2O.... Det är häftigt att det äntligen börjar komma lite alternativ. Förmodligen finns det väl en hel del problematik kring dessa bilar som med alla andra, men det är ju ett steg på vägen mot en bättre miljö. För olja kommer inte alltid att finnas, det är en naturresurs som är på väg att ta slut. Och vi är ju ganska duktiga på att skita ner klimatet och naturen. Jag skulle mer än gärna vilja ha en sådan bil, när det är dags. Dock finns de tydligen bara i USA än så länge? Men om några år kanske det finns?
Kolla länken, så får ni mer nyttig information om detta:
http://www.honda.se/sw22172.asp

1 kommentar:

  1. Faktum är att Honda Clarity än så länge bara går att köpa i Kalifornien - inte ens i hela USA alltså. Detta eftersom Kalifornien är den enda delstaten som har en tydlig profil rörande just bränsleceller och bilar som drivs av desamma.

    Clarity är en intressant bil, och kanske kommer den att bana väg för fler bränslecellsbilar i framtiden. Nackdelen med den är egentligen inte i bilen i sig - den lider av samma problem som t.ex. elbilar har nämligen att bilen inte blir mer miljövänlig än källan som används för att skapa bränslet: dvs, om elen kommer från smutsigt kolkraftverk så är den ju inte speciellt miljövänlig. Således även med Clarity. Den "drivs" av vätgas, och även om vätgas framställs ur vatten så måste det till elektricitet för att framställa vätgasen, och då bör elektriciteten helst komma från en miljövänlig källa.

    Fordon utrustade med bränsleceller lider dock just nu mest av ett irriterande moment 22: Konsumenter vill inte köpa dem förrän det finns gott om platser att tanka dem på, och väldigt få företag vill börja bygga tankningsstationer förrän det finns en tillräckligt bred bas av bilar som kommer att tanka där.

    SvaraRadera

Ordet är ditt!